Descindere-șoc la Spitalul Pantelimon. Toți medicii de la ATI au rămas fără TELEFOANE: ”Pot servi ca PROBĂ în procesul penal”

Descindere-șoc la Spitalul Pantelimon. Toți medicii de la ATI au rămas fără TELEFOANE: ”Pot servi ca PROBĂ în procesul penal”
Publicat: 03/10/2024, 19:17
Actualizat: 03/10/2024, 20:06

Polițiști criminaliști au descins, joi dimineață, la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon”din București. Trimiși de procurorul care anchetează cazul doctorițelor de la ATI – arestate și apoi eliberate prin decizia instanței -, polițiștii de la Serviciul Omoruri au spus că vor să meargă la șefa Secției ATI, pentru că au de efectuat o procedură. De fapt, polițiștii aveau o ordonanță de la procuror prin care au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de anestezie și terapie intensivă din spital, în vederea realizării perchezițiilor informatice.

Mai mult, spun surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul, în timp ce se efectuau aceste operațiuni, patru asistenți au fost chemați la parter pentru a discuta cu polițiștii. Nu se știe dacă acestora le-au fost ridicate telefoanele sau dacă au fost chemați doar pentru a oferi informații.

După ce telefoanele au fost ridicate, inclusiv cele ale unor medici ATI care se aflau în operație și au fost așteptați să le predea, acestora li s-a înmânat ordonanța și câte o copie a procesului verbal, ca justificare a realizării acestei proceduri. Ordonanța este semnată de procurorul Bogdan Octavian Muntianu.

În ordonanță este prezentată situația de fapt a dosarului în care sunt inculpați medicii ATI Maria Miron și Mirela Păiuș, precum și asistenta Mariana Călin, iar asistenta Maria Pisică este suspectă. La finalul fiecărei ordonanțe scrie: “în cauză se impune ridicarea telefoanelor mobile aflate în posesia….(n.r. – numele fiecărui doctor ATI), deoarece acestea pot servi ca probă în procesul penal“.

Polițiștii au ridicat telefoanele tuturor medicilor ATI de la Spitalul Pantelimon, în dosarul doctorițelor acuzate de omor calificat

Situația a devenit una greu de gestionat după descinderea criminaliștilor și după ridicarea telefoanelor tuturor medicilor ATI, pentru că aceștia nu mai pot comunica rapid și eficient cu spitalul sau cu alți colegi specialiști, mai ales că unii dintre ei sunt de gardă.

Această situație a fost transmisă atât Federației Sanitas, cât și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Sursele Gîndul subliniază faptul că această descindere dovedește că procurorii caută argumente pentru a continua ancheta în care doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș sunt acuzate de omor calificat și tentativă la omor calificat, altele decât cele cu care nu au reușit să convingă instanța să le mențină starea de arest preventiv.

Acuzații de omor calificat cu premeditare pentru cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon

Dosarul în care Maria Miron și Mirela Păiuș, de la Secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” sunt acuzate de omor calificat, după moartea unui pacient, a fost deschis în urma unui denunț făcut în 11 aprilie 2024, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri la Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon”. Aceasta reclama că, în perioada 4-6 aprilie 2024, în Secția ATI a spitalului au decedat circa 20 de pacienți, ”motivul fiind scăderea cu intenție a substanței noradrenalină de pe injectomat de către medici și în unele cazuri înlocuirea acesteia cu ser fiziologic”.

Maria Alexandra Miron și Mirela Păiuș au fost reținute în 7 august și arestate preventiv o zi mai târziu, în urma deciziei Tribunalului București.

Decizia a fost contestată de cele două doctorițe la Curtea de Apel București, care a hotărât definitiv, în 20 august, să le elibereze din arest preventiv. Mai mult, judecătorii de la Curtea de Apel București nu au dispus nicio altă măsură preventivă în cazul celor două doctorițe.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au susținut atunci că lăsarea în libertate a celor două doctorițe ar reprezenta ”un real pericol pentru ordinea publică” și ar prezenta „riscul influențării anchetei”, însă judecătorii nu au fost convinși că anchetatorii au suficiente probe pentru a se lua vreo măsură preventivă în cazul acestora.

Avocații celor două doctorițe au cerut cercetarea lor în libertate, argumentând că din aprilie, când a început ancheta, nu au încercat să fugă sau să influențeze martorii, majoritatea asistente din Secția ATI în care lucrează.

Nu au plecat, nu au fugit, sunt cele mai interesate să se lămurească acest dosar, având în vedere că sunt acuzate de săvârşirea infracţiunii de omor calificat, infracţiune cu limite de pedeapsă greu de imaginat pentru orice persoană şi nu are nimeni interesul să se sustragă de la o asemenea acuzaţie sau să împiedice ancheta în acest caz. (…)

Cele două inculpate nu sunt infractori de drept comun, sunt medici care lucrează în condiţii de stres, sunt medici care iau decizii, sunt medici care răspund de viaţa a zeci de persoane pe fiecare tură, sunt medici care şi-au făcut profesia aşa cum au învăţat şi aşa cum au considerat de cuviinţă în fiecare caz în parte şi faptul că suntem în prezenţa unei culpe medicale, că s-a greşit o reducere a unei doze sau nu s-a greşit, aceste chestiuni pot face obiectul unei anchete penale în acest caz”, spunea avocatul Mariei Miron, la judecarea propunerii de arestare, de la Tribunalul București.

Procurorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de noradrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Saloanele „morții”, pacienți ”de lăsat”, ”dispreț” față de viața oamenilor aflați în stare critică sunt unele dintre acuzațiile din dosar care i-au determinat pe procurori să le rețină pe cele două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” și apoi au convins judecătorul de la Tribunalul București să admită cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acuzarea de omor calificat cu premeditare a celor două doctoriţe, o premieră pentru medicina românească

Până acum, alți medici implicați în cazuri de malpraxis au fost acuzați în cel mai rău caz de ucidere din culpă.

În cazul celor două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, anchetatorii vorbesc de circumstanțe agravante și acuză că acestea „au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze”.

Medicii Maria Alexandra Miron şi Mirela Păiuș ”au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian” și au arătat ”un profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină”, au argumentat procurorii cererea de arestare preventivă.

În virtutea acestor fapte – probate cu declarații de martor, cu fotografii și cu date preluate de la aparatele din Secția ATI, dar și cu interceptări -, cele două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” au fost acuzate de cea mai gravă infracțiune contra vieții, cea de omor calificat și, respectiv, tentativă la omor calificat, o premieră în sistemul medical românesc.

Decesele suspecte ale altor cinci pacienţi, reclamate la Parchet înainte de acuzarea celor două doctorițe

Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anterior sesizării privind decesele care ar fi fost cauzate de scăderea dozelor de noradrenalină din Secţia ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon”.

După reținerea și arestarea medicilor Maria Miron și Mirela Păiuș, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunțat că, „de-a lungul timpului”, au primit mai multe sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”.

Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise recent, iar autopsiile în cazul acestora au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese vizate de ancheta în cazul Spitalului ”Sfântul Pantelimon”.


CITEȘTE ȘI:

Reacția unui medic cardiolog după SCANDALUL de la Spitalul Sfântul Pantelimon. „Oameni buni, treziți-vă! Asistăm la un nou caz Petre Țuțea!”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini din aer din timpul perchezițiilor supravegheate din elicopter, la „Academia de cerșit” din...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
O colaboratoare a unui oligarh prieten cu Putin, parteneră de afaceri cu fiul fostului șef...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Avertizare meteo ANM de ploi de până la 50 l/mp, furtună și descărcări electrice
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Ai văzut-o? Elena a fost dată dispărută după ce ar fi plecat de acasă și...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
A venit ordinul de la Comisia Europeană. Este obligatoriu în România. Măsura se aplică în...
S-a enervat Smiley. Artistul a aruncat cu vorbe grele
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
După ce și-a pierdut tatăl, la scurt timp Laura Cosoi și-a pierdut și mama! "Mie...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cum s-a desfășurat cel mai mare efort de dezinformare al Rusiei de după Războiul Rece?